Journalistik


Nyfikenhet är min främsta drivkraft som journalist. Jag älskar att kasta mig över en stor och komplicerad fråga, läsa in mig på området, intervjua experter och sedan förmedla de svar jag fått och det jag själv har lärt mig. Jag tvekar inte inför en avhandling eller en rejäl SOU, tvärt om tycker jag om utmaningen att begripliggöra det svåra och väcka intresse för det som till synes är tungt och livlöst.

Men lagom är bäst, och det tunga och svåra behöver kompletteras med annat för att bli bra. Därför tycker jag också om att skriva snabba nyheter och notiser. Det är en konst att skriva kort och att förenkla utan att förfalska. Jag vill gärna fortsätta att utöva också denna konst.

Jag kan skriva om det mesta, men två specialintresse har ändå hängt med i såväl mina olika journalistjobb som i min frilansverksamhet: mänskliga rättigheter och forskning.

Mänskliga rättigheter

Under tiden som redaktör på handikappförbundet Riksförbundet för Trafik- och Polioskadade (1999-2005) återkom rättighetsfrågorna ständigt. Jag skrev bland annat om rätten till arbete, om fungerande färdtjänst som en förutsättning för delaktighet i samhället och om våld mot kvinnor med funktionshinder.

På tidskriften Advokaten och Advokatsamfundets webbplats (2005-2013) fick mitt engagemang en naturlig fortsättning. Barns- och kvinnors rättigheter i rättssystemet och i migrationsärenden, villkoren för häktade och intagna och situationen för MR-kämpar i andra delar av världen var några av de frågor jag behandlade. Bland källmaterialet fanns domar från svenska domstolar, Europadomstolen för mänskliga rättigheter och EU-domstolen.

Forskning

Länge trodde jag att jag själv skulle ägna mig åt forskning, i historia eller statskunskap. Så blev det inte, och det var nog tur. Istället har jag privilegiet att som journalist får ta del av och lära av andras hårda slit vid akademin.

I grunden är jag humanist/samhällsvetare, och forskning inom dessa fält är välbekant för mig. Under åren på Advokatsamfundet fick jag också följa och fördjupa mig i den rättsvetenskaplig forskning.

Maten , trädgården och livet

Och så var det ju det där med maten och trädgården. Mina stora intressen, som jag skriver om på bloggen Östers gröna.  Bloggandet är något av det roligaste jag har gjort. Här hittar du mina egna tankar om maten, trädgården och livet, tre saker som för mig hänger nära ihop.