Webb


Att bygga en webbplats är enkelt. Med dagens användarvänliga verktyg och lite fantasi kan vem som helst idag placera sig mitt i webbvärlden.

Att bygga en webbplats som fungerar är betydligt svårare. Inte tekniskt, där finns många smarta lösningar tillgängliga. Med fungerar menar jag snarare att besökaren först hittar den, sedan hittar det han eller hon söker på sidan, och till sist kommer tillbaka.

Jag har arbetat med webbplatser sedan 1999. Under den tiden har utvecklingen gått från egenhändig html-kodning till stora databaser och avancerade stilmallar. Tekniken förändras ständigt. Men människan är sig ganska lik i sitt sätt att orientera sig och ta till sig information. Grunden är tre byggstenar: text, bild och struktur. Jag kan hjälpa till med alla tre.

Jag är ingen tekniker. Mitt hantverk är inte programmering, utan innehåll på webbsidor. Dock behärskar jag flera vanliga program för att sköta och skapa webbplatser, som Dreamweaver, WordPress, Episerver och InfoGlue.

Under perioden 2005-2013 arbetade jag som journalist och webbredaktör på Sveriges advokatsamfund. Jag var då huvudredaktör både för Advokatsamfundets webbplats och Nätverkets Hildas webbplats och projektledare när de båda webbplatserna skapades med hjälp av webbföretaget Sublime. På Advokatsamfundet arbetade jag med CMS:et EpiServer.

Idag arbetar jag, förutom frilansandet, som informatör på föreningen Fyrisgården i Uppsala, där jag bland annat sköter webbplatsen www.fyrisgarden.se. Sidan är byggd av Webbgaraget i Uppsala och administreras i WordPress.

 

Webbskribent

Jag har lång vana vid att skriva informations-, nyhets- och copytexter för webben. Precis som vid allt annat skrivare är grunden att först analysera vem man skriver för. Tillsammans kan vi resonera om vilka målgrupper du vill nå, vilka krav de ställer och vilken språklig nivå de förväntar sig. Jag är en snabb och skicklig skribent och skriver gärna från grunden utifrån den information du kan ge, men jag kan också bearbeta färdiga texter för att göra dem mer användarvänliga.

 

Hjälp med att skapa en bra struktur

Ska du skapa en helt ny webbplats, eller göra om en befintlig? Då är strukturen, alltså var olika information ska ligga, hur menyerna ska ses ut och vilken information som ska lyftas fram på olika sätt en viktig fråga. Som webbplatsägare fastnar man lätt i sin egen struktur och organisation, och glömmer webbplatsens användare och hennes behov. Jag kan hjälpa dig att skapa en bra och användarvänlig struktur där budskapet når fram på bästa sätt. Jag kan också hjälpa till med förslag på bilder och hur de bäst kan användas på webbplatsen.

 

Webbredaktör

Behöver du hjälp med att hålla ihop ett stort webbprojekt eller kanske att löpande uppdatera en webbplats? Jag är bra på att hålla i trådarna; se till att material kommer in när det ska och att information snabbt kommer ut på webben. Tillsammans kan vi resonera oss fram till hur webbplatsen ska skötas, vem som levererar information, vem som skriver och skaffar bilder och vem som sköter den praktiska uppdateringen.